McDonald’s w liczbach

Około 1 500 000 000

W 2014 roku wyliczono, że mniej więcej tyle zabawek zostaje rocznie dodawanych do zestawów Happy Meal®. To czyni McDonald’s największym na świecie dystrybutorem zabawek.

69 000 000

Tylu gości odwiedza restauracje McDonald's na świecie każdego dnia. To więcej niż liczba ludności Francji czy Wielkiej Brytanii!

Około 1 700 000

Tylu pracowników zatrudnia McDonald's na całym świecie. To więcej niż liczba ludności Barcelony czy Mediolanu! Czy wiesz, że wśród najbardziej znanych pracowników Maka można wymienić Sharon Stone, Jaya Leno i Pink?

Ponad 75 000

Tyle gadżetów związanych z McDonald’s… ma Mike Fountaine. Jego prywatna kolekcja (zawierająca m.in. zabawki z Happy Meal, opakowania i kubki) zajmuje dziewięć pokojów jego domu w Pensylwanii. Jego pasja sięga 1969 roku. Dziś sam jest właścicielem dwóch restauracji.

38 000

Tyle restauracji McDonald's znajduje się na całym świecie. To więcej niż wszystkie inne popularne restauracje szybkiej obsługi połączone razem!

Około 16 144

Tyle amerykańskich dolarów kosztowała limitowana butelka sosu McDonald’s Big Mac Special Sauce® wylicytowana na australijskim eBayu. Kwota z aukcji została w całości przeznaczona na budowę jednego z Domów Ronalda McDonalda.

93

Tyle lat (w 2019 roku) skończyła jedna z najstarszych właścicielek restauracji typu drive­‑thru, znajdującej się w miejscowości Slough. Aha! Wspomnianą właścicielką McDrive jest królowa Wielkiej Brytanii Elżbieta II.

11

Tyle minut zajmowało przygotowywanie w McDonald’s… pizzy! To nie żart! Przyczyną, dla której została usunięta ze światowej oferty, był… zbyt długi czas oczekiwania. Obecnie można ją zamówić jedynie w McDonald’s w Orlando.

1 na 8

W 2015 roku wyliczono, że co ósmy pracownik w Stanach Zjednoczonych był kiedyś zatrudniony lub wciąż pracuje w McDonald's!

572

Tyle restauracji McDonald's znajduje się w ponad 150 polskich miastach.

31 000

Tylu pracowników zatrudnia w nich McDonald's.

32 000

Tyle ton frytek wytwarza rocznie nasz dostawca Farm Frites Poland na potrzeby McDonald’s Polska.

Blisko 700 000

Tylu gości w Polsce odwiedza naszą restaurację każdego dnia.

1 000 000

Blisko tyle bułek każdego dnia produkuje zakład w Strzegomiu, który dostarcza pieczywo do polskich restauracji McDonald's.

250 000 000

Około tyle kurczaków McNuggets zostało zjedzonych w Polsce od września 2018 roku do września 2019 roku.

4

Tyle składników mają burgery z najmniejszą liczbą składników w ofercie klasycznej McDonald’s Polska. Są to McChicken, Chikker oraz Red Chikker.

Etap 1: Poznajmy się

Etap 2: Złóż aplikację

Etap 3: Szkolenia

Etap 1: Poznajmy się

1.
Wypełnienie formularza z załączonym CV i listem motywacyjnym
Zasób 1
Wypełnij formularz (znajdziesz go tutaj), a następnie dołącz życiorys i list motywacyjny, w którym wyjaśnisz swoje powody ubiegania się o franczyzę McDonald’s. Z góry zastrzegamy, że niepoprawnie wypełnione formularze lub formularze bez załączonego CV czy listu motywacyjnego nie będą rozpatrywane. Potrzebujesz więcej informacji? Zadzwoń do Działu Franczyzy pod numer +48 22 211 58 26.
2.
Spotkanie z Działem Franczyzy
Zasób 1
Jeżeli Twoje zgłoszenie nas zainteresuje, po zapoznaniu się z przesłanymi dokumentami skontaktujemy się z Tobą i zaprosimy Cię na pierwsze spotkanie z naszym Działem Franczyzy w Warszawie.
3.
Spotkanie z Działem Finansowym – weryfikacja finansowa
Zasób 1
Na tym spotkaniu (odbędzie się ono również w Warszawie) następuje wstępna weryfikacja Twoich środków finansowych.

Etap 2: Składanie aplikacji

1.
Trzydniowa praktyka w restauracji McDonald's
Zasób 1
Praktyka odbywa się w jednej z warszawskich restauracji McDonald’s.
Uwaga – warunkiem rozpoczęcia praktyki (a także późniejszego szkolenia w restauracji) jest zawarcie stosownej umowy oraz uzyskanie zaświadczenia sanitarno­‑epidemiologicznego dopuszczającego do pracy w gastronomii.
2.
Spotkanie z kierownictwem McDonald’s Polska
Zasób 1
Po trzydniowej praktyce przychodzi czas na rozmowę kwalifikującą do szkolenia w restauracji. Z zainteresowanymi i zakwalifikowanymi kandydatami spotykają się dyrektorzy McDonald’s Polska.

Etap 3: Szkolenia

1.
Szkolenie w restauracji (około dziewięciu miesięcy)
Zasób 1
Szkolenie w restauracji McDonald’s odbędzie się w restauracji położonej możliwie najbliżej miejsca Twojego zamieszkania. Szkolenie służy zdobyciu wiedzy praktycznej i teoretycznej bezpośrednio w restauracji McDonald’s oraz na kursach teoretycznych. Cały cykl szkolenia trwa około dziewięciu miesięcy i należy poświęcić na niego minimum 20 godzin tygodniowo. Jego program zakłada poznanie wszystkich stanowisk w strukturze organizacyjnej restauracji i podzielony jest na cztery etapy: 1) szkolenie stanowiskowe (szeregowy pracownik) oraz szkolenie instruktorskie, 2) szkolenie przygotowujące do prowadzenia zmian (menadżer niższego szczebla), 3) szkolenie rozszerzające wiedzę z zakresu zarządzania restauracją (menadżer średniego szczebla, asystent kierownika restauracji), 4) szkolenie dla kierowników restauracji. Poczynając od etapu 2., szkolenia praktyczne w restauracji uzupełniane są trzy- lub czterodniowymi kursami teoretycznymi. W całym procesie szkolenia uczestniczysz w czterech takich kursach. Twoje postępy weryfikowane są testami kwalifikacyjnymi na poszczególne kursy oraz testami końcowymi. Zaliczenie testu jest warunkiem koniecznym do przejścia do kolejnego etapu szkolenia.
2.
Przedstawienie oferty restauracji
Zasób 1
Jeśli Twoje szkolenie będzie szło zgodnie z planem to mniej więcej w połowie okresu szkolenia otrzymasz ofertę franczyzy. Oferta określa położenie i adres restauracji, czas trwania umowy, wysokość wszystkich opłat, cenę wyposażenia, termin przejęcia restauracji. Do oferty załączana jest historia uzyskiwanych w restauracji przychodów i poniesionych kosztów za okres ostatnich trzech lat bądź krótszy, jeżeli restauracja funkcjonuje mniej niż trzy lata.
3.
Przejęcie restauracji
Zasób 1
Ostatni etap, którego z pewnością wyczekujesz najbardziej. Moment ten następuje po podpisaniu umowy franczyzy i zarejestrowaniu działalności gospodarczej.