Raport „Pokolenia w gastronomii”

Praca w gastronomii jest dostępna dla wszystkich, dlatego może stanowić pomost między pokoleniami. Mimo różnic związanych z wiekiem, ale i doświadczeniami - może to być większym atutem, niż napięciem. Jeśli w środowisku pracy nie będziemy opierać się na stereotypach związanych z wiekiem naszych współpracowników - realizacja wspólnych celów może być łatwiejsza i dużo bardziej satysfakcjonująca.
Dorota Peretiatkowicz, Katarzyna Krzywicka, socjolozki.pl.

W McDonald’s traktujemy różnorodność jako kluczowy element naszej kultury organizacyjnej. Wierzymy, że zróżnicowane zespoły budują lepsze środowisko pracy i wspierają nie tylko pracowników, ale też biznes. Dla ponad połowy badanych pracowników Maka praca u nas jest pierwszym doświadczeniem zawodowym w gastronomii, a dla 30% to pierwsza praca w ogóle. To dowód na naszą otwartość na kandydatów niezależnie od wieku czy dotychczasowego doświadczenia zawodowego. Obecnie, wśród niemal 38 tys. zatrudnionych, nasz najmłodszy pracownik ma 18 lat, a najstarszy 74.
Angelika Szafran, People Lead, McDonald’s Polska
***
McDonald’s Polska rozpoczął działalność w 1992 roku, otwierając pierwszą restaurację w Warszawie. Obecnie w Polsce działa ponad 530 restauracji sieci, które zatrudniają ponad 33 000 osób. Prawie 90% z nich to obiekty prowadzone przez 90 niezależnych przedsiębiorców w oparciu o umowę franczyzy z McDonald's.