Kupując frytki w restauracji McDonald’s®, wspierasz Domy Ronalda McDonalda! Akcja McHappy Day® powraca

Jeszcze rok temu drugi w Polsce Dom Ronalda McDonalda był na etapie budowy. Dziś tętni życiem, niosąc pomoc rodzinom chorych dzieci. Bezpłatne „Domy poza domem” dla rodzin hospitalizowanych dzieci powstały z inicjatywy Fundacji Ronalda McDonalda, dzięki pomocy darczyńców i wolontariuszy. Każdy z nas może pomóc je wesprzeć. Wystarczy wziąć udział w tegorocznej akcji McHappy Day. 1 zł z każdej porcji frytek sprzedanej w sieci McDonald’s w weekend 4-5 grudnia i 11-12 grudnia, trafi na konto Fundacji i zostanie przeznaczony na utrzymanie oraz funkcjonowanie Domów Ronalda McDonalda.

Domy pomagają dzieciom i rodzinom z całej Polski, które przyjeżdżają do szpitala i leczą się tygodniami, miesiącami lub latami. Tak długi pobyt z dala od własnego domu często powoduje poczucie utraty bezpieczeństwa. Aby zminimalizować stres dziecka i rodziców, cała rodzina w czasie choroby powinna móc być razem.
„Aby rodzina mogła być razem” to misja Fundacji Ronalda McDonalda. Jednym z najważniejszych jej programów są Domy Ronalda McDonalda – bezpłatne, doskonale wyposażone miejsca dla rodzin hospitalizowanych dzieci, w których, mieszkając w sąsiedztwie szpitali, mogą odpocząć, przygotować posiłek, zrobić pranie, zasnąć w komfortowych warunkach – tak, jak w domu.

W życiu małego pacjenta najtrudniejszy moment zawsze związany jest z wyjazdem do szpitala daleko od domu. Czas i wysokie koszty podróży oraz często niemożliwy do zorganizowania długi pobyt w hotelu w obcym mieście uniemożliwiają obojgu rodzicom częste widzenie się z dzieckiem, a taka rozłąka zawsze jest bardzo bolesna dla maluszka oraz reszty rodziny i nie pomaga w leczeniu. Dlatego w Domach Fundacji gościmy nie tylko mamę i tatę, ale także rodzeństwo czy babcię. Dom daje wszystkim poczucie bliskości i umożliwia prowadzenie codziennego, rodzinnego życia

– mówi Katarzyna Rodziewicz, Prezeska Zarządu i Dyrektor wykonawcza Fundacji Ronalda McDonalda.

Pierwszy Dom Ronalda McDonalda w Polsce działa od 6 lat przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Do tej pory udzielił wsparcia ponad 400 rodzinom, oferując im 50 tysięcy bezpłatnych noclegów. Najdłuższy pobyt rodziny trwał aż 382 dni. W Domu w Warszawie tylko od czerwca do dziś jeden z pobytów trwał 74 dni.
W tym roku dzięki niezwykłemu wsparciu darczyńców również podczas zeszłorocznej akcji McHappy Day został otwarty drugi Dom Ronalda McDonalda, zlokalizowany na terenie kampusu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, w bezpośrednim sąsiedztwie szpitala pediatrycznego. To nowoczesny, przyjazny środowisku budynek z 25 komfortowo wyposażonymi apartamentami oraz przestrzenną częścią wspólną: kuchnią, jadalnią, salonem rodzinnym, miejscem spotkań i relaksu oraz pralnią. Domy pomagają publicznym szpitalom dziecięcym.

Możliwość częstego widywania się rodzica z maluchem i jednoczesnego funkcjonowania w codziennej, „domowej” rzeczywistości to wartość nie do przecenienia, szczególnie podczas długich hospitalizacji. To daje całej rodzinie małego pacjenta szansę na tak potrzebną im w tym trudnym czasie równowagę

– mówi prof. dr hab. n. med. Adam Jelonek, Honorowy Prezes Zarządu Fundacji Ronalda McDonalda.

Kup frytki, aby wesprzeć „Domy poza domem”

Dzięki McHappy Day każdy może dołożyć swoją cegiełkę i wesprzeć bezpłatną pomoc Domów Ronalda McDonalda. Wystarczy podczas dwóch weekendów grudnia – 4 i 5 oraz 11 i 12 – kupić frytki w McDonald’s. Każda porcja to 1 zł przeznaczony na funkcjonowanie Domów. Pomaganie nigdy nie było tak smaczne!

Misja Fundacji jest bliska McDonald’s i od lat wpieramy jej projekty na wiele sposobów. Doroczna akcja McHappy Day to dla nas ważny czas, w którym nasze wsparcie dla Fundacji Ronalda McDonalda przybiera wyjątkową formę. Każdy może pomóc. Angażujemy się wszyscy – od zarządu, po pracowników każdej z ponad 480 restauracji

– mówi Anna Borys, Dyrektor działu Corporate Relations McDonald’s Polska.

Zapraszamy na fanpage McDonald’s Polska https://www.facebook.com/McDonaldsPolska
 i www.mcdonalds.pl.

McDonald’s Polska rozpoczął działalność w 1992 roku, otwierając pierwszą restaurację w Warszawie. Obecnie w Polsce działa ponad 470 restauracji sieci, które zatrudniają ponad 28 000 osób. Prawie 90% z nich to obiekty prowadzone przez ponad 70 niezależnych przedsiębiorców w oparciu o umowę franczyzy z McDonald’s.

McD_Dom Ronalda McDonalda_Warszawa (5).jpg
McD_Kupując frytki w restauracji McDonald’s® wspierasz Domy Ronalda McDonalda!_02.12.docx
McD_Dom Ronalda McDonalda_Warszawa (2).jpg
McD_Dom Ronalda McDonalda_Warszawa (4).jpg