Aby Rodzina mogła być razem. Budowa warszawskiego Domu Ronalda McDonalda na finiszu!

Już za kilka miesięcy pierwsze rodziny wprowadzą się do Domu Ronalda McDonalda w Warszawie – bezpłatnego, komfortowego hotelu dla najbliższych ciężko chorych dzieci leczonych w szpitalu pediatrycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Dom budowany jest na terenie kampusu uczelni.  To drugi w Polsce dom poza domem, tworzony przez Fundację Ronalda McDonalda dzięki wsparciu darczyńców i wolontariuszy. Aby pomóc w ostatnim etapie prac i zakupie wyposażenia, wystarczy wziąć udział w tegorocznej akcji McHappy Day. 1 zł z każdej porcji frytek sprzedanej w sieci McDonald’s w weekend 5/6 grudnia i 12/13 grudnia, zasili konto tej budowy.

„Aby rodzina mogła być razem” to misja Fundacji Ronalda McDonalda, działającej w Polsce od 2002 roku. Jednym z kluczowych elementów jej realizacji są Domy Ronalda McDonalda – bezpłatne, komfortowe hotele dla rodzin hospitalizowanych dzieci. Dzięki tej inicjatywie rodzice pacjentów, którzy mieszkają z dala od szpitali, mogą być przy swoich pociechach, wspierać je w walce z chorobą.

Domy Ronalda McDonalda pomagają rodzicom, którzy muszą wyjechać z dzieckiem do szpitala, niekiedy bardzo odległego od miejsca zamieszkania. Oferujemy wsparcie i gościnę całej rodzinie malucha: mamie, tacie, zdrowemu rodzeństwu, babci. To najważniejsze wsparcie, jakie możemy udzielić choremu dziecku. Pomagamy rodzinie być razem w czasie długiej hospitalizacji. Dom daje poczucie bezpieczeństwa, bo rodzina jest bardzo blisko dziecka. Z drugiej strony utrzymuje ich życie rodzinne w sposób maksymalnie zbliżony do tego, jaki mieli przed chorobą

mówi Katarzyna Nowakowska, prezes zarządu i dyrektor wykonawcza Fundacji Ronalda McDonalda.

Pierwszy Dom Ronalda McDonalda w Polsce działa od 5 lat przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Do tej pory udzielił wsparcia 433 rodzinom, oferując im  blisko 50 tysięcy bezpłatnych noclegów. Najdłuższy pobyt rodziny trwał aż 382 dni, rekordziści wracali 28 razy.

Fundacyjna filozofia opieki nad całą rodziną w czasie leczenia dziecka w szpitalu zmienia jakość medycyny pediatrycznej. Szczególnie długie hospitalizacje, tak jak na oddziale onkologii, wymagają od rodziców ogromnej siły i determinacji. Fundacja daje rodzicom wsparcie, domowe warunki stworzone w jej Domach pozwalają na co dzień zachować poczucie normalności i tak potrzebną równowagę

mówi prof. Michał Matysiak, Kierownik Klinicznego Oddziału Onkologii, Hematologii Dziecięcej, Transplantologii Klinicznej i Pediatrii Szpitala Pediatrycznego WUM, członek Rady Fundacji.

Od 2021 roku rodziny hospitalizowanych dzieci będą mogły skorzystać  ze wsparcia drugiego fundacyjnego Domu, zlokalizowanego na terenie kampusu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, w bezpośrednim sąsiedztwie szpitala pediatrycznego. Jego budowa właśnie dobiega końca, trwają  prace wykończeniowe i wyposażanie obiektu. Warszawski Dom to nowoczesny, przyjazny środowisku budynek o 3 kondygnacjach i 2000 m2 powierzchni użytkowej. Inwestycja, która pomieści 25 komfortowo wyposażonych apartamentów oraz przestronną część wspólną: kuchnię, jadalnię, salon rodzinny, miejsca spotkań i relaksu, pralnię. Dzięki wsparciu i zaangażowaniu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, projekt obejmuje także niezależną strefę pobytu i rekreacji dla dzieci zdrowych. Moduł o funkcji przedszkolnej, który stworzy rodzeństwu chorego dziecka, które często razem z rodzicami musi zamieszkać w pobliżu szpitala, odpowiednie warunki do edukacji i zabawy. WUMIK, bo taką nazwę nosić będzie ta strefa przedszkolna, służyć będzie na co dzień dzieciom pracowników uniwersyteckiego kampusu.

Z własnego doświadczenia wiem, że choroba dziecka oznacza chorobę całej rodziny. Rodzice, rodzeństwo, dziadkowie chcą być wtedy jeszcze bliżej małego pacjenta, pomagać w jego powrocie do zdrowia, dodawać mu otuchy. Nie zawsze jest to możliwe – między innymi ze względu na szpitalne ograniczenia czy odległość domu rodzinnego od placówki medycznej. Dlatego całym sercem wspieram Fundację i ideę powstawania domów rodzinnych, które mają ułatwić ten najtrudniejszy czas w życiu, pomagać żeby przebiegał w poczuciu miłości i braku lęku

mówi  Natalia Kukulska, wokalistka, mama trójki dzieci.

Kupujesz frytki – pomagasz
Tak jak w przypadku wszystkich programów Fundacji, budowa warszawskiego Domu  jest finansowana z  darowizn. Ważną częścią jej budżetu  są dary rzeczowe i wkład pracy ze strony wielu firm, Partnerów projektu. Środki finansowe na ten cel Fundacja pozyskuje także w ramach prowadzonej zbiórki publicznej. Znaczącą pozycją w budżecie są wpływy z różnego typu inicjatyw fundraisingowych jakie są realizowane dzięki zaangażowaniu Przyjaciół i Sympatyków Fundacji.
Mimo, że budowa  Domu Ronalda McDonalda w Warszawie jest  na finiszu, wciąż potrzebne jest wsparcie. Każdy może dołożyć swoją cegiełkę.
Wystarczy wziąć udział w tegorocznej akcji McHappy Day organizowanej na rzecz Fundacji przez sieć McDonald’s. Kupując  w weekend 5-6 i 12-13 grudnia  frytki w restauracji McDonald’s wspieramy warszawski Dom Ronalda McDonalda. 1 złoty ze sprzedaży każdej porcji  zostanie przeznaczony na wyposażenie i utrzymanie Domu. Pomaganie nigdy nie było tak smaczne!
Więcej informacji o drugim Domu Ronalda McDonalda w Warszawie
Więcej informacji o Domu Ronalda McDonalda w Krakowie

O Fundacji Ronalda McDonalda

„Aby rodzina mogła być razem” – to misja powstałej w 2002 roku Fundacji Ronalda McDonalda, należącej do sieci organizacji dobroczynnych Ronald McDonald House Charities, która wspiera szpitale w 65 krajach na świecie. W Polsce w centrum uwagi Fundacji znajduje się profilaktyka zdrowotna dzieci oraz opieka skoncentrowana na rodzinie w czasie ciężkiej choroby jej najmłodszych członków i pobytu w szpitalu. Skala tych działań obejmuje całą Polskę, a organizacji pomagają firmy, osoby prywatne i wolontariusze.

Kluczowe programy Fundacji to Domy Ronalda McDonalda – komfortowe, bezpłatne hotele dla rodzin długo leczonych dzieci oraz lokalizowane w szpitalach pediatrycznych Pokoje Rodzinne Ronalda McDonalda, gdzie rodziny i opiekunowie hospitalizowanych maluchów mogą korzystać z nowoczesnego zaplecza socjalnego: pokojów dziennego pobytu, pralni, kuchni, salonów, łazienek. Działania mające na celu poprawę warunków pobytu rodziny z dzieckiem w szpitalu dopełnia projekt „Łóżko dla Rodzica”. Fundacja wyposaża oddziały dziecięce w wygodne, uzupełnione kompletami pościeli łóżka, składane na dzień i używane jako fotel.

Kolejnym kluczowym obszarem działań Fundacji jest profilaktyka onkologiczna. Służy temu między innymi program bezpłatnych, ogólnopolskich badań USG dzieci na pokładzie mobilnego ambulansu medycznego. W tym roku pracę zacznie drugi ambulans Fundacji, który niedawno otrzymał homologację i jest gotowy do użytku. Partnerem programu jest firma ALAB laboratoria.

Finansowane przez Fundację szkolenia lekarzy POZ i lekarzy rodzinnych we wczesnym wykrywaniu nowotworów, wykłady prowadzone wspólnie z IFMSA Poland i specjalistyczne wydawnictwa dla lekarzy i rodziców poświęcone profilaktyce onkologicznej uzupełniają listę działań w tym zakresie.

Dom Ronalda McDonalda przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie to blisko 1300 m² powierzchni, która została z wielką troską przystosowana do potrzeb rodziców. Dzięki tej inwestycji mają oni szanse odpoczywać, gotować w pełni wyposażonej kuchni i wykonywać wszystkie inne podstawowe czynności, jak np. pranie. A wszystko to, aby dać im poczucie komfortu i bezpieczeństwa. Oprócz pomieszczeń zaprojektowanych z myślą o rodzicach, Dom ma także piękny pokój zabaw dla dzieci, bibliotekę i ogród. Dom powstał zarówno jako miejsce dla osób, które poszukują wyciszenia, jak i dla tych, którzy potrzebują obecności ludzi rozumiejących ich trudną sytuację. Otoczeni wsparciem wolontariuszy i profesjonalnego zespołu Domu zbierają siły, z którymi wracają z Domu na oddział do dziecka. Jednocześnie z pobytu w Domu może korzystać dwadzieścia rodzin. Dom pomaga rodzicom od października 2015 roku, najdłuższy pobyt rodzinny do dziś to 382 dni.

We wrześniu 2019 roku w kampusie Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ruszyła budowa drugiego polskiego Domu. Dom, z 25 apartamentami, będzie wsparciem dla pacjentów Szpitala Pediatrycznego WUM. Każdy może pomóc w budowie, 1%, donacją finansową, donacją rzeczową lub wolontariatem kompetencyjnym.

Zapraszamy na naszą stronę www, na naszego Facebooka, Instagrama i Youtube’a.

Budowa warszawskiego Domu Ronalda McDonalda na finiszu!_informacja prasowa.docx
Dom Ronalda McDonalda w Warszawie_1.jpg