Jakość naszych produktów

ZIEMNIAKI

Niezależnie od tego, w której restauracji w Polsce je kupisz – nasze frytki to zawsze 100% ziemniaków z polskich pól


Lębork to polska stolica frytek. To właśnie tu, na pomorskich polach uprawiane są specjalnie wyselekcjonowane odmiany ziemniaków. Ich podłużne, owalne bulwy trafiają do naszego dostawcy - firmy Farm Frites Poland S.A, gdzie są myte, krojone i pakowane. Następnie trafiają do restauracji McDonald’s, gdzie są smażone w oleju roślinnym (słonecznikowo-rzepakowym) i podawane naszym gościom wyłącznie z dodatkiem soli.

1.
Kto jest dostawcą waszych frytek?
Zasób 1
Naszym dostawcą jest (współpracująca z nami od ponad 20 lat!) firma Farm Frites Poland z Lęborka, która wytwarza na potrzeby McDonald's Polska 25 tys. ton frytek rocznie. W ich zakładzie produkcyjnym ziemniaki przechodzą mycie, obieranie, krojenie, blanszowanie, wstępne smażenie oraz zamrażanie. Ogółem Farm Frites Poland dostarcza frytki do 800 restauracji w 11 krajach.
2.
Skąd pochodzą ziemniaki na wasze frytki?
Zasób 1
Wykorzystujemy ziemniaki uprawiane na terenie województw wielkopolskiego, pomorskiego, zachodniopomorskiego oraz kujawsko‑pomorskiego. Warto dodać, że nasze ziemniaki na frytki pochodzą również m.in. z farmy FFP. Jest to jedna z niewielu na świecie tzw. wzorcowych farm (flagship farms), spełniająca standardy dobrych praktyk rolniczych (GAP) oraz zrównoważonego rolnictwa (FSA). Produkcja w tym miejscu jest przyjazna pszczołom i środowisku, a firma podejmuje wiele działań z myślą o lokalnej społeczności.
3.
Czy mrożenie surowych frytek nie wpływa negatywnie na ich jakość?
Zasób 1
Cięte z bulw ziemniaczanych frytki nie są surowe w momencie mrożenia. Produkt przechodzi proces blanszowania, który polega na krótkim zanurzeniu frytek w wodzie o temperaturze 60-80°C. Po osuszeniu frytki są wstępnie podsmażane i wreszcie szybko i głęboko mrożone. Cały ten proces pozwala stworzyć frytkę o delikatnej strukturze ziemniaka otoczonej chrupiącą skórką.
4.
Znakiem rozpoznawczym waszych frytek jest również ich długość. Jak ją uzyskujecie?
Zasób 1
Farm Frites Poland wykorzystuje jako surowiec specjalnie wyselekcjonowane odmiany ziemniaka. Charakteryzują się one podłużnymi bulwami, dzięki czemu cięte z nich frytki uzyskują charakterystyczną długość.

WOŁOWINA

Wołowina McDonald's®

Wykorzystywane przez nas mięso jest 100‑procentową wołowiną bez dodatków, polepszaczy i konserwantów.


Do burgerów wykorzystujemy jedynie przednią ćwiartkę: łopatkę, kark, mostek i łatę, które doprawiamy wyłącznie solą i pieprzem. Smażymy je na grillu beztłuszczowym, a nasz zaufany dostawca OSI Food Solution dba o wysoką jakość każdej wyprodukowanej sztuki.

1.
Jaka jest zawartość tłuszczu w waszych burgerach?
Zasób 1
Zawartość tłuszczu w surowym burgerze wołowym McDonald's wynosi do 20%. Po procesie beztłuszczowego grillowania jego zawartość spada poniżej tej wartości.
2.
Co to znaczy, że wasze burgery są grillowane beztłuszczowo?
Zasób 1
Wykorzystujemy specjalne grille niewymagające zastosowania dodatkowego tłuszczu. Wystarczy 20%, które naturalnie znajduje się w mięsie. Właśnie dlatego nasze burgery cechuje soczystość i wysoka jakość.
3.
Czy wołowina podawana w waszych restauracjach pochodzi z Polski?
Zasób 1
W polskiej sieci McDonald's w zdecydowanej większości korzystamy z polskiej wołowiny.
4.
W jaki sposób pilnuje się przestrzegania jakości mięsa w McDonald's?
Zasób 1
Dbanie o wysoką jakość zaczyna się na długo przed tym, zanim mięso trafi do zakładu produkcyjnego. W związku z tym, że troska o dobrostan zwierząt to jeden z naszych globalnych celów, na samym początku procesu hodowcy współpracujący z ostródzkim zakładem OSI Food Solution (naszym zaufanym i długoletnim dostawcą mięsa wołowego) muszą zagwarantować wysoką jakość swoich hodowli. OSI kontroluje wiele parametrów jakości mięsa, a sam zakład jest poddawany regularnym, skrupulatnym audytom jakościowym.

DRÓB

Korzystamy wyłącznie z wysokiej jakości mięsa pochodzącego od naszych stałych i zaufanych dostawców.


W naszych produktach drobiowych wykorzystujemy mięso z piersi, udek i podudzi. W procesie produkcji mięso nie jest oddzielane mechanicznie (tak zwane MOM). Zawartość mięsa zależy od receptury produktu. Ma na to wpływ skład, kształt oraz panierka.

1.
Z czego składa się panierka McNuggets®?
Zasób 1
Panierkę kurczaka McNuggets® tworzą starannie skomponowane proporcje mąki pszennej, mączki kukurydzianej, skrobi, substancji spulchniających, oleju roślinnego, soli, przypraw oraz aromatów. Ponadto skład dopełnia proszek do pieczenia i niewielka ilość sody oczyszczonej, które powodują, że produkt jest wyjątkowo chrupiący.
2.
Od jak dawna kurczaki McNuggets® są serwowane w Polsce?
Zasób 1
Kurczaki McNuggets® zadebiutowały w ofercie McDonald’s Polska w 1997 roku. Rocznie w naszym kraju zjadanych ich jest około 250 mln sztuk! A skoro jesteśmy przy datach, dwa lata wcześniej (1995) w polskim menu zadebiutował burger McChicken®.
3.
Czy mięso do kurczaków McNuggets® jest rzeczywiście z piersi kurczaka?
Zasób 1
Tak! Mięso używane w kurczakach McNuggets® (oraz burgerze McChicken®) pochodzi wyłącznie z wysokiej jakości piersi kurczaków. Warto zaznaczyć, że mięso nie jest oddzielane mechanicznie (MOM). Do produkcji Kurczakburgerów wykorzystujemy mięso z piersi oraz udek.

PIECZYWO

pieczywo McDonald's®
Wykorzystywane przez nas pieczywo wypiekane jest przede wszystkim w Polsce, wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów i wypełniaczy.
 

Cały proces przygotowania podlega kontroli – od weryfikacji historii danego pola uprawnego po ścisłe procedury wypieku. Pieczywo jest utrwalane (jedynie mrożeniem) bez wykorzystania środków chemicznych, a w restauracjach tostowane, co poprawia estetykę i walory smakowe.
 

1.
Skąd pochodzą bułki dostępne w McDonald's?
Zasób 1
Producentem większości bułek, które trafiają do polskich restauracji, jest firma Aryzta, która eksportuje pieczywo również do restauracji w innych krajach. Jej zakład w Strzegomiu produkuje 62 tys. bułek na godzinę, czyli dziennie około miliona sztuk, zużywając do tego 30 ton mąki.
2.
Naprawdę używacie tylko naturalnych składników? Powiedzcie coś więcej o procesie produkcji bułek i ich składzie.
Zasób 1
Najważniejszym składnikiem jest mąka. Dbałość o ten surowiec zaczyna się już na poziomie wyboru pola pod uprawę zboża. W piekarni mąka jest precyzyjnie przesiewana, a w specjalnym mikserze dodawane są do niej drożdże, witamina C, olej rzepakowy oraz emulgatory (czyli substancje, które umożliwiają połączenie się wody z olejem). Wyrośnięte ciasto dzielone jest na kęsy, które są wprowadzane do form, a następnie umieszczane w piecu piekarniczym na czas 7–10 minut. Wychodzące z niego bułki są schładzane, by zachowały swoją pulchność.
3.
Wspomnieliście, że tostujecie pieczywo. Dlaczego to robicie?
Zasób 1
Tostowanie pieczywa poprawia zarówno jego estetykę, jak i smak. Ponadto dzięki niemu sosy, ketchup i musztarda, będące składnikami naszych produktów, nie wsiąkają szybko w miąższ bułek, przez co pozostają one dłużej zwarte i nie robią się miękkie.

WARZYWA

Warzywa McDonald's®
Na potrzeby McDonald's Polska uprawiane są specjalnie wyselekcjonowane odmiany warzyw i owoców.
W okresie letnim korzystamy z sałat i pomidorów uprawianych na Dolnym Śląsku i na Mazowszu, a zimą używamy odmian z Hiszpanii i Włoch. Rukolę przez cały rok sprowadzamy z zagranicy.

1.
Kto dostarcza wam warzywa i owoce?
Zasób 1
Uprawą, przetwórstwem i dostawami wielu odmian sałat, marchwi, pomidorów i cebuli, które wykorzystujemy w naszych produktach, zajmują się dwie firmy, które działają na terenie Polski: Green Factory oraz Eisberg Polska. Pierwsza uprawia warzywa na Mazowszu. Druga korzysta z upraw w okolicach Legnicy i w województwie wielkopolskim. Obydwaj dostawcy stosują system dobrych praktyk rolniczych, wyznaczający bardzo rygorystyczne zasady dotyczące m.in. nawadniania czy sposobów nawożenia. Warto wspomnieć, że dbałość o jakość zaczyna się na etapie wyboru pól uprawnych – w przypadku sałaty konieczne jest poznanie historii danego areału… do 5 lat wstecz.
2.
Dlaczego w burgerze McRoyal® cebula wygląda inaczej niż w Big Macu?
Zasób 1
W burgerze McRoyal wykorzystujemy pokrojoną w paski świeżą cebulę. Do przygotowania burgera Big Mac używamy cebuli suszonej.
3.
Czy wasze sałatki są przygotowywane w restauracji?
Zasób 1
Tak! Nasze sałatki są świeże i codziennie przyrządzamy je bezpośrednio w każdej z naszych restauracji.
4.
Jaka odmiana sałaty używana jest w waszych burgerach?
Zasób 1
Najczęściej używamy sałaty lodowej, która stanowi źródło witamin i składników odżywczych, a dodatkowo jest niskokaloryczna. Do sprzedaży promocyjnych wykorzystujemy sałatę karbowaną Lollo Bionda oraz batawię. Składnikiem miksu jest również sałata rzymska. 

NABIAŁ

Nabiał McDonald's®
Serwowane w McDonald's jajka są zawsze świeże i rozbijane tuż przed podaniem zamówienia.
Głównym dostawcą jest firma Ovovita A. Kurasik – Rzgów. Mleko dostarcza nam Mlekovita, a ser, który wykorzystujemy w naszych burgerach, zapewnia firma Hochland.

1.
Możecie powiedzieć coś więcej o wykorzystywanych przez was jajkach?
Zasób 1
Dostarczane przez Fermę jajka to tzw. certyfikowane dwójki, czyli pochodzące od kur, które mogą swobodnie poruszać się po kurniku. Zakład dba o wysoką jakość na każdym etapie produkcji – ptaki znajdują się pod stałą opieką weterynaryjną, otrzymują specjalnie dostosowaną do ich potrzeb karmę.
2.
Jak wygląda proces smażenia jajek?
Zasób 1
Świeże jajka w skorupkach są rozbijane bezpośrednio przed przygotowywaniem zamówienia. Smażymy je na tych samych grillach, które po zakończeniu oferty śniadaniowej służą do przygotowywania hamburgerów. Wykorzystujemy również specjalne foremki, które po usmażeniu nadają jajkom kształt krążka.
3.
A co z mlekiem i serem, które są dostępne w waszej ofercie?
Zasób 1
Do przygotowania naszych kaw wykorzystujemy mleko, które zawiera 3,2% tłuszczu. Mamy także możliwość przygotowania na życzenie gościa kaw z mlekiem bez laktozy 1,5% albo napojem owsianym.
Jeśli chodzi o ser topiony cheddar, w procesie produkcji wykorzystuje się sery twarde i półtwarde, masło, składniki mleczne, sole emulgujące i wodę. Dodawane są również kwas cytrynowy oraz naturalny aromat sera i naturalne barwniki – karoteny i ekstrakt z papryki. To wszystko nadaje plastrom kremową konsystencję.
4.
A tak w ogóle od kiedy w Maku zaczęły pojawiać się śniadania?
Zasób 1
Śniadania w McDonald's pojawiły się w 1975 roku, a do polskiej oferty zawitały w 2005 roku. W tym miejscu warto wspomnieć, że kanapkę Egg McMuffin® stworzył w 1972 licencjobiorca McDonald’s z Kalifornii, Herb Peterson, który wzorował się na XIX‑wiecznym przysmaku śniadaniowym – jajkach Benedykta.

KAWA

Kawa McDonald's®
Kawa w McDonald's to kompozycja ziaren arabiki z Brazylii, Hondurasu i Peru.
 

Została wyróżniona znakiem Rainforest Alliance Certified, gwarantującym standardy ochrony środowiska i bezpiecznych warunków pracy na plantacjach.
 

1.
Od kiedy w McDonald’s obowiązuje oferta McCafé®?
Zasób 1
Pierwszy na świecie lokal z ofertą kawiarnianą został uruchomiony w 1993 roku w australijskim Melbourne. Pierwsze polskie McCafé zostało otwarte w Poznaniu w lipcu 2008 roku.

TRANSPORT

Transportem towarów dla McDonald’s Polska zajmuje się HAVI Logistics wchodząca w skład międzynarodowego koncernu HAVI z główną siedzibą w Chicago.
 

Temperatura przechowywania produktów jest stale monitorowana za pomocą termografów nawet w trakcie transportu w chłodni samochodów. Wszystkie nasze produkty są rozmrażane tylko raz przed procesem przygotowania ich dla gości restauracji.
 

1.
Powiedzcie coś więcej o firmie zajmującej się transportem waszych produktów.
Zasób 1
Havi Logistics świadczy usługi w 42 krajach na całym świecie. W Polsce działa od 1992 roku, czyli od otwarcia pierwszej restauracji McDonald’s w Warszawie. W Polsce znajdują się trzy oddziały firmy: w stolicy, w Tychach i Koninku pod Poznaniem. Ich magazyny mają powierzchnię 20 tys. m2. Produkty trafiają do nich prosto od dostawców, a następnie rozwożone są bezpośrednio do naszych restauracji. Podczas transportu temperatura w chłodni samochodu jest cały czas monitorowana online. Specjaliści w centrali widzą wszystkie jej wahania, a także odczytują informacje o tym, gdzie obecnie znajduje się ciężarówka i czy drzwi do chłodni nie zostały otwarte.

Inne produkty

1.
Napisaliście o wołowinie, a co z wieprzowiną, którą oferujecie m.in. w śniadaniowym McWrapie®?
Zasób 1
Mięso wieprzowe dostarcza nam niemiecki zakład OSI. Współpracujący z nim farmerzy poddawani są regularnym audytom, w których bierze się pod uwagę m.in. warunki, w jakich hodowane są zwierzęta, oraz paszę, która jest im podawana. OSI wykonuje również testy smaku, grillując burgery.
2.
A jeśli chodzi o bekon dostępny w McMuffinach® i McWrapach®? Kto wam go dostarcza?
Zasób 1
Bekon również pochodzi z zakładu OSI i, tak jak wszystkie produkty mięsne, które mamy w ofercie, podlega wielokrotnej weryfikacji – od ścisłej kontroli temperatury po jakość plasterków i test smaku.
3.
Powiedzcie coś więcej o waszych sosach.
Zasób 1
Sosy i dressingi zapewnia nam firma głównie firma Develey, która obecnie eksportuje swoje produkty do ponad 40 krajów. To właśnie ich musztardy, keczup, majonez i pikle znajdują się w restauracjach McDonald's w całej Europie.
4.
A co z szejkami i lodami dostępnymi w waszej ofercie?
Zasób 1
Lody i szejki sprowadzane są z Belgii przez firmę FrieslandCampina. Za syropy, drizzle i polewy odpowiedzialna jest natomiast słoweńska firma Mercator Emba. Dostawą posypek Lion® i KitKat® dostępnych w McFlurry® zajmuje się firma Nestlé® Polska.

Różne

1.
Jak dużo surowców, które wykorzystujecie w waszych produktach, pochodzi z Polski?
Zasób 1
Większość najważniejszych składników oferty McDonald's to efekt współpracy z lokalnymi, działającymi w Polsce dostawcami. W naszym kraju produkowane są bułki, hamburgery wołowe, sosy i dressingi, używamy także polskich warzyw i owoców. Polscy dostawcy McDonald’s zaopatrują także szereg innych rynków, na których obecna jest nasza marka. Zdarza się również, że produkt importowany z innego kraju, np. drobiowy z Niemiec, przygotowywany jest w części z polskiego surowca.
2.
Czy w waszych produktach wykorzystujecie składniki modyfikowane genetycznie?
Zasób 1
Nie. Nasze produkty pozbawione są GMO. Nie możemy jednak zagwarantować, że składniki modyfikowane genetycznie nie pojawiły się nigdzie w łańcuchu dostaw, np. w paszy przeznaczonej dla któregoś z hodowanych zwierząt.
3.
Czy wykorzystujecie olej palmowy?
Zasób 1
Olej palmowy obecny jest w naszych ciastkach, ciastach, croissantach oraz w standardowych posypkach do lodów. Dążymy do wykorzystywania oleju palmowego wyłącznie ze zweryfikowanych, certyfikowanych źródeł.
4.
Powiedzcie coś o procesie przygotowywania posiłków w waszych restauracjach.
Zasób 1
Proces przyrządzania posiłków przebiega u nas zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i higieny. Tryb mycia i dezynfekcji rąk pracowników kuchennych jest szczegółowo uregulowany i kontrolowany. Dodatkowo każda z naszych restauracji przechodzi też zewnętrzne, niezapowiedziane audyty, podczas których m.in. pobiera się wymazy z rąk pracowników. Nasze procedury podlegają kontroli inspekcji sanitarnej i zapewniają bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów.
5.
Co robicie z produktami, które danego dnia się nie sprzedały?
Zasób 1
Nie przyrządzamy posiłków na zapas. W McDonald's wszystkie produkty przygotowywane są wyłącznie na zamówienie gościa. Doświadczenie pracowników oraz specjalne procedury kontrolne i zamówieniowe gwarantują bardzo niski poziom strat.
6.
A co się dzieje z zużytym olejem do smażenia?
Zasób 1
Wyspecjalizowana firma odbiera zużyty olej ze wszystkich restauracji naszej sieci i przekazuje go do rafinerii, gdzie w przystosowanej instalacji jest on przerabiany na paliwo.