2403050726

równowaga
zależy
od nas

zmiana
zależy
od nas

działanie
zależy
od nas

przełom
zależy
od nas

porządek
zależy
od nas

rozwój
zależy
od nas

jutro
zależy
od nas

jutro
zależy
od nas

McDonald’s w Polsce to ponad 500 restauracji, z których prawie 90% prowadzonych jest przez lokalnych przedsiębiorców.

Tylko w 2019 r. restauracje odwiedziło ponad 300 mln gości. Przy takiej skali działania każda, nawet pozornie niewielka zmiana, ma realny wpływ na otoczenie, ale wymaga kompleksowego podejścia i zaangażowania całego łańcucha dostaw.

Wiemy, że jeszcze wiele pracy przed nami, ale jesteśmy odpowiedzialnym partnerem zielonych rozwiązań i nie zamierzamy schodzić z tej drogi.

Od 2018 r. realizujemy w Polsce globalną strategię,
która zakłada działania na rzecz klimatu w wielu obszarach.

Naszym głównym celem jest ograniczenie wpływu na środowisko poprzez zamknięcie obiegu opakowań.

działamy w trzech płaszczyznach:

sprawdź, jak wygląda proces zamykania obiegu opakowań w naszych restauracjach:

1Redukcja

Już na etapie projektowania opakowań dbamy o odpowiedni dobór surowców. Dziś tylko 5% surowców, z których produkujemy opakowania to plastik. Aż 95% naszych zużytych opakowań powinno trafić do frakcji papierowej. Do 2025 r. będziemy korzystać wyłącznie z opakowań ze źródeł odnawialnych, certyfikowanych lub z recyklingu.

W ostatnich latach dokonaliśmy wielu zmian, które przełożyły się na znaczącą redukcję plastiku:

Zamiana plastikowych słomek, patyczków do balonów i kubków do McFlurry na papierowe

90 ton plastiku mniej rocznie

1,5 mln półtoralitrowych plastikowych butelek

Wprowadzenie drewnianych sztućców i wycofanie plastikowych kubków do shake’ów i opakowań do sałatek

835 ton plastiku mniej rocznie

40 mln plastikowych butelek

Dodawanie plastikowych pokrywek do zimnych napojów spożywanych na miejscu tylko na prośbę gości

44 tony plastiku mniej rocznie

800 tys. plastikowych butelek

Za ten obszar odpowiada:

Bartosz Burzyński
Purchasing Consultant

2Przetwarzanie

Odpowiedni dobór surowców to dopiero początek procesu. Kolejnym jest właściwa segregacja odpadów i ich recykling. Przetwarzamy odpady papierowe, nawet te z domieszką polimeru czy zabrudzone jedzeniem. Wracają do restauracji w nowej postaci – ręczników papierowych i papieru toaletowego.

We wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce dostępne są kosze do segregacji odpadów. Dzielimy je na trzy sekcje:

PapierPlastikInne

Właściwa segregacja sprawia, że odpady stają się surowcem wtórnym i mogą wrócić do naszych restauracji w nowej postaci, jak chociażby ręczników papierowych. Naszym celem jest, aby do 2025 r. 100% odpadów z sal jadalnych było poddawanych recyklingowi. Już dziś, dzięki właściwej segregacji przez gości jesteśmy w stanie odzyskać włókna papierowe z 70% odpadów McDonald’s.

Na początku 2020 roku nawiązaliśmy współpracę z polską papiernią Miklan-Ryza, która specjalizuje się w przetwarzaniu odpadów, poprzez odzyskiwanie włókien papierniczych z makulatury. Dzięki wspólnemu działaniu, opracowaliśmy unikatową technologię, dzięki której papierowe odpady wracają do naszych restauracji w nowej postaci - ręczników papierowych i papieru toaletowego.

w planach są kolejne produkty z recyklingu

tacki do napojów

W McDonald’s zużyte opakowania to nie odpady – to cenne surowce, które ponownie wykorzystujemy zamykając obieg i ograniczając wpływ na środowisko.

Za ten obszar odpowiada:

Tomasz Kurpiewski
Sustainability Senior Manager

3Zbieranie

Bierzemy odpowiedzialność za wszystkie nasze odpady, nawet te, które nie trafiają do naszych koszy. W ramach akcji EcoHeroes nasi pracownicy regularnie organizują zbiórki odpadów w przestrzeni publicznej. Akcje organizowane są we współpracy z gminami i lokalną społecznością.

Każdy może dołączyć do wybranego wydarzenia. Wystarczy zarejestrować się na stronie partnera akcji planetheroes.pl

0
zbiórek

0
zaangażowanych pracowników

0
worków (60 l) odpadów

Za ten obszar odpowiada:

Katarzyna Kucisz-Rosłoń
Corporate Relations Manager

close