
równowaga
zależy
od nas
zmiana
zależy
od nas
działanie
zależy
od nas
przełom
zależy
od nas
porządek
zależy
od nas
rozwój
zależy
od nas
jutro
zależy
od nas
jutro
zależy
od nas
Tylko w 2019 r. restauracje odwiedziło ponad 300 mln gości. Przy takiej skali działania każda, nawet pozornie niewielka zmiana, ma realny wpływ na otoczenie, ale wymaga kompleksowego podejścia i zaangażowania całego łańcucha dostaw.
Wiemy, że jeszcze wiele pracy przed nami, ale jesteśmy odpowiedzialnym partnerem zielonych rozwiązań i nie zamierzamy schodzić z tej drogi.
Od 2018 r. realizujemy w Polsce globalną strategię,
która zakłada działania na rzecz
klimatu w wielu obszarach.
Naszym głównym celem jest
ograniczenie wpływu na środowisko
poprzez zamknięcie obiegu opakowań.
działamy w trzech płaszczyznach:
sprawdź, jak wygląda proces zamykania obiegu opakowań w naszych restauracjach:
Już na etapie projektowania opakowań dbamy o odpowiedni dobór surowców. Dziś tylko 5% surowców,
z których produkujemy opakowania to plastik. Aż 95% naszych zużytych opakowań powinno trafić do
frakcji papierowej. Do 2025 r. będziemy korzystać wyłącznie z opakowań ze źródeł
odnawialnych,
certyfikowanych lub z recyklingu.
W ostatnich latach dokonaliśmy wielu zmian, które przełożyły się na znaczącą redukcję plastiku:
Zamiana plastikowych słomek, patyczków do balonów i kubków do McFlurry na papierowe
90 ton plastiku mniej rocznie
1,5 mln półtoralitrowych plastikowych butelek
Wprowadzenie drewnianych sztućców i wycofanie plastikowych kubków do shake’ów i opakowań do sałatek
835 ton plastiku mniej rocznie
40 mln plastikowych butelek
Dodawanie plastikowych pokrywek do zimnych napojów spożywanych na miejscu tylko na prośbę gości
44 tony plastiku mniej rocznie
800 tys. plastikowych butelek
Odpowiedni dobór surowców to dopiero początek procesu. Kolejnym jest właściwa segregacja
odpadów i ich recykling. Przetwarzamy odpady papierowe, nawet te z domieszką
polimeru czy
zabrudzone jedzeniem. Wracają do restauracji w nowej postaci – ręczników papierowych
i papieru toaletowego.
We wszystkich restauracjach McDonald’s
w Polsce dostępne są kosze do segregacji
odpadów. Dzielimy je na trzy sekcje:
Właściwa segregacja sprawia, że odpady stają się surowcem wtórnym i mogą wrócić do naszych restauracji w nowej postaci, jak chociażby ręczników papierowych. Naszym celem jest, aby do 2025 r. 100% odpadów z sal jadalnych było poddawanych recyklingowi. Już dziś, dzięki właściwej segregacji przez gości jesteśmy w stanie odzyskać włókna papierowe z 70% odpadów McDonald’s.
Na początku 2020 roku nawiązaliśmy współpracę z polską papiernią Miklan-Ryza, która specjalizuje się w przetwarzaniu odpadów, poprzez odzyskiwanie włókien papierniczych z makulatury. Dzięki wspólnemu działaniu, opracowaliśmy unikatową technologię, dzięki której papierowe odpady wracają do naszych restauracji w nowej postaci - ręczników papierowych i papieru toaletowego.
w planach są kolejne produkty z recyklingu
tacki do napojów
W McDonald’s zużyte opakowania to nie odpady – to cenne surowce, które ponownie wykorzystujemy zamykając obieg i ograniczając wpływ na środowisko.
Bierzemy odpowiedzialność za wszystkie nasze odpady, nawet te, które nie trafiają do naszych koszy. W ramach akcji EcoHeroes nasi pracownicy regularnie organizują zbiórki odpadów w przestrzeni publicznej. Akcje organizowane są we współpracy z gminami i lokalną społecznością.
Każdy może dołączyć do wybranego wydarzenia. Wystarczy zarejestrować się na stronie partnera akcji planetheroes.pl